MCQs - Alcohol, Phenols and Ethers - 01

Dr. Vikas Yadav

October 28, 2021, 7:34:17 AM

Vikas.png

Quiz - 01
1. When acetaldehyde is treated with grignard reagent, followed by hydrolysis the product formed is:
(a) Primary alcohol
(b) Secondary alcohol
(c) Carboxylic acid
(d) Tertiary alcohol

2. When oxalic acid is heated with glycerol we get:
(a) Formic acid
(b) Acetic acid
(c) Lactic acid
(d) Tartaric acid

3. Ethanol on heating with conc. H2SO4 at 445 K gives:
(a) Diethyl sulphate
(b) Ethylene, C2H4
(c) Diethyl ether, (C2H5)2O
(d) Ethyl hydrogensulphate, C2H5-HSO4

4. Which of the following is most acidic?
(a) H2O
(b) CH3OH
(c) C2H5OH
(d) CH3CH2CH2OH

5. Which one of the following will produce a primary alcohol by reacting with CH3MgI?
(a) Acetone
(b) Methyl cyanide
(c) Ethylene oxide
(d) Ethyl acetate

6. Chlorine reacts with ethanol to give:
(a) Diethyl chloride
(b) Chloroform
(c) Acetaldehyde
(d) Chloral

7. Which of the following alcohol is least soluble in water?
(a) n-Butyl alcohol
(b) Iso-Butyl alcohol
(c) Tert-Butyl alcohol
(d) Sec-Butyl alcohol

8. Glycerol on heating with potassium bisulphate yields:
(a) Acetone
(b) Glyceraldehyde
(c) Acrolein
(d) Propanol

9. The reaction of Lucas reagent is fastest with:
(a) (CH3)3COH
(b) (CH3)2CHOH
(c) CH3(CH2)2OH
(d) CH3CH2OH

10. The ionization constant of phenol is higher than that of ethanol because:
(a) Phenoxide ion is a stronger base than ethoxide ion
(b) Phenoxide ion is stabilized through delocalization
(c) Phenoxide ion is less stable than ethoxide ion
(d) Phenoxide ion is bulkier than ethoxide ion

11. The correct order of boiling points for primary (1°), secondary (2°) and tertiary alcohol (3°) is:
(a) 1° > 2° > 3°
(b) 3° > 2° > 1°
(c) 2° > 1° > 3°
(d) 2° > 3° > 1°

12. Which of the following is the most suitable method for removing the traces of water from ethanol?
(a) Heating with Na metal
(b) Passing dry HCl gas through it
(c) Distilling Cl–
(d) Reacting with Mg

13. Phenol is heated with CHCl3 and alcoholic KOH when salicylaldehyde is produced. This reaction is known as:
(a) Rosenmund’s reaction
(b) Reimer-Tiemann reaction
(c) Friedel-Crafts reaction
(d) Sommelet reaction

14. Lucas test is used for distinction of:
(a) Alcohols
(b) Phenols
(c) Alkyl halides
(d) Aldehydes

15. Which of the following is simple ether?
(a) C2H5CH3
(b) CH3OCH3
(c) C6H5OCH3
(d) All are simple ethers.

16. Alcohols of low molecular weight are:
(a) Insoluble in water
(b) Soluble in water
(c) Insoluble in all solvents
(d) Soluble in water on heating

17. The boiling point of methanol is greater than that of methyl thiol because:
(a) There is intermolecular hydrogen bonding in methanol and no hydrogen bonding in methyl thiol.
(b) There is intramolecular hydrogen bonding in methanol and no hydrogen bonding in methyl thiol.
(c) There is intramolecular hydrogen bonding in methanol and intermolecular hydrogen bonding in methyl thiol.
(d) There is no hydrogen bonding in methanol and intermolecular hydrogen bonding in methyl thiol

18. In the reaction of phenol with CHCl3 and aqueous NaOH at 70°C, the electrophile attacking the ring is:
(a) CHCl3
(b) CHCl2
(c) CCl2
(d) COCl2

19. Which of the following statements about phenol are incorrect? (i) It is insoluble in water. (ii) It has lower melting point as compared to aromatic hydrocarbons of comparable molecular weight. (iii)It does not show acidic property. (iv)It has higher boiling point than toluene.
(a) (i) and (ii) are correct
(b) (i) and (iii) are correct
(c) (ii) and (iv) are correct
(d) (i), (ii) and (iii) are correct.

20. When phenol is treated with excess of bromine water, it gives:
(a) m-bromophenol
(b) o-and p-bromophenol
(c) 2, 4-dibromophenol
(d) 2, 4, 6-tribromophenol


Answers –
1. B
2. A
3. B
4. A
5. C
6. D
7. A
8. C
9. A
10. B
11. A
12. D
13. B
14. A
15. B
16. B
17. A
18. B
19. D
20. D