MCQs - Haloalkanes and Haloarenes - 01

Dr. Vikas Yadav

October 30, 2021, 4:07:41 PM

Vikas.png

Quiz – 01
1. Halogenation of alkane gives:
(a) Only required alkyl halide
(b) Alkyl halide and unreacted halogen
(c) A mixture of mono-, di-, tri- and tetra-halogen derivatives
(d) Alkyl halide and unreacted alkane

2. Alkyl halides undergo:
(a) Electrophilic substitution reactions
(b) Electrophilic addition reactions
(c) Nucleophilic substitution reactions
(d) Nucleophilic addition reactions

3. The conversion of an alkyl halide into an alcohol by aqueous NaOH is classified as:
(a) A dehydrohalogenation reaction
(b) A substitution reaction
(c) An addition reaction
(d) A dehydration reaction

4. Which alkyl halides react most readily by nucleophilic substitution?
(a) CH3CH2Cl
(b) CH3CH2I
(c) CH3CH2Br
(d) CH3CH2F

5. Ethylene chloride and ethylidene chloride are isomers. Identify the correct statements.
(a) Both the compounds form same product on treatment with alcoholic KOH.
(b) Both the compounds form same product on treatment with aq. NaOH.
(c) Both the compounds form same product on reduction.
(d) Both the compounds are optically active.

6. What is the IUPAC name of (CH3)3CCH2Cl
(a) 2-dimethylchloropropane
(b) 1-chloro-2-dimethyl-pentane
(c) 2, 2-dimethyl-chlorobutane
(d) 1-chloro-2, 2-dimethyl propane

7. Which of the following compound has been suggested as causing depletion of the ozone layer in the upper stratosphere?
(a) CH4
(b) CCl2F2
(c) CF4
(d) CH2Cl2

8. Which of the following reagent cannot be used to prepare an alkyl chloride from an alcohol?
(a) HCl + ZnCl2
(b) SOCl2
(c) NaCl
(d) PCl5

9. Chloromethane on treatment with excess of ammonia yields mainly:
(a) N, N-Dimethylmethanamine
(b) N–methylmethanamine (CH3 —NH—CH3)
(c) Methanamine (CH3NH2)
(d) Mixture containing all these in equal proportion

10. Carbylamine test involves heating a mixture of:
(a) Alcoholic KOH, methyl iodide, and sodium metal
(b) Alcoholic KOH, methyl iodide, and primary amine
(c) Alcoholic KOH, chloroform, and primary amine
(d) Alcoholic KOH, methyl alcohol, and primary amine

11. When chloroform is heated with aqueous NaOH, it gives:
(a) Formic acid
(b) Sodium formate
(c) Acetic acid
(d) Sodium acetate

12. What should be the correct IUPAC name for diethylbromomethane?
(a) 1-Bromo-1,1-diethylmethane
(b) 3-Bromopentane
(c) 1-Bromo-1-ethylpropane
(d) 1-Bromopentane

13. Conversion of ethyl bromide to ethylene is an example of:
(a) Hydrohalogenation
(b) Intramolecular dehydrohalogenation
(c) Dehydration
(d) Hydration

14. The reaction, 2C2H5Br + 2Na (dry ether) → C2H5—C2H5 + 2NaBr is an example of:
(a) The Wurtz reaction
(b) Sandmeyer’s reaction
(c) Aldol condensation
(d) Williamson’s reaction

15. Grignard’s reagent is prepared by the action of magnesium metal on:
(a) Alcohol
(b) Phenol
(c) Alkyl halide
(d) Benzene

16. A primary alkyl halide would prefer to undergo:
(a) SN1 reaction
(b) SN2 reaction
(c) A-Elimination
(d) Racemisation

17. The action of sodium on alkyl halide to form an alkane is called:
(a) Grignard reaction
(b) Wurtz coupling reaction
(c) Isocyanide reaction
(d) Halogenation reaction

18. Identify the true statement for chloroform:
(a) Its exposure causes cardiac damage
(b) If immersed in chloroform, the skin gets sored.
(c) Central nervous system remains unaffected of chloroform.
(d) 700 ppm of chloroform causes dizziness

19. Halogenation of alkanes is:
(a) A reductive process
(b) An oxidative process
(c) An isothermal process
(d) An endothermal process

21. Chlorobenzene is:
(a) Less reactive than benzyl chloride
(b) More reactive than ethyl bromide
(c) Nearly as reactive as methyl chloride
(d) More reactive than isopropyl chloride



Answers –
1. C
2. C
3. B
4. B
5. A
6. D
7. B
8. C
9. C
10. C
11. B
12. B
13. B
14. A
15. C
16. B
17. B
18. A
19. B
20. A