MCQs - Biomolecules - 01

Dr. Vikas Yadav

November 3, 2021, 6:07:03 AM

Vikas.png

QUIZ - 01
1. Biomolecules are
(a) aldehydes and ketones
(b) acids and esters
(c) carbohydrates, proteins and fats
(d) alcohols and phenols

2. Which of the following is a disaccharide?
(a) Lactose
(b) Starch
(c) Cellulose
(d) Fructose

3. The sugar that is characteristic of milk is
(a) Maltose
(b) Ribose
(c) Lactose
(d) Galactose

4. Which one is a disaccharide?
(a) Glucose
(b) Fructose
(c) Xylose
(d) Sucrose

5. Which of the following monosaccharide is pentose?
(a) Glucose
(b) Fructose
(c) Arabinose
(d) Galactose

6. The commonest disaccharide has the molecular formula
(a) C10H18O9
(b) C10H20O10
(c) C18H22O11
(d) C12H22O11

7. Monosaccharides usually contains ... carbon atoms.
(a) C3 to C10
(b) C1 to C6
(c) C4 to C10
(d) C5 to C8

8. Which one of the following compounds is found abundantly in nature?
(a) Fructose
(b) Starch
(c) Glucose
(d) Cellulose

9. A carbohydrate that cannot be hydrolysed into simpler units is called
(a) Polysaccharides
(b) Trisaccharides
(c) Disaccharides
(d) Monosaccharides

10. Which of the following statements is incorrect?
(a) Maltose gives two molecules of glucose only.
(b) Cellulose and sucrose are polysaccharide.
(c) Polysaccharides are not sweet in taste.
(d) Polysaccharides are also known as non-sugars.

11. Reducing sugars reduce.
(a) Only Fehling’s solution
(b) Only Tollen’s solution.
(c) Both (a) & (b)
(d) Neither (a) nor (b)

12. Which among the following is the simplest sugar?
(a) Glucose
(b) Starch
(c) Cellulose
(d) None of these

13. Glucose can’t be classified as
(a) Hexose
(b) Carbohydrate
(c) Aldose
(d) Oligosaccharide

14. Which of the following has not a glucosidic linkage?
(a) Sucrose
(b) Amylose
(c) Galactose
(d) Maltose

15. Which of the following gives positive Fehling solution test?
(a) Protein
(b) Sucrose
(c) Glucose
(d) Fats

16. Which of the following statements is incorrect regarding glucose?
(a) It is an aldohexose.
(b) It is also known as dextrose
(c) It is monomer of cellulose.
(d) It is the least abundant organic compound on earth.

17. Glucose gives silver mirror test with Tollen’s reagent. It shows the presence of
(a) Acidic group
(b) Alcoholic group
(c) Ketonic group
(d) Aldehyde group

18. The symbols D and L represents
(a) The optical activity of compounds.
(b) The relative configuration of a particular stereoisomer.
(c) The dextrorotatory nature of molecule.
(d) The laevorotatory nature of molecule

19. Glucose reacts with acetic anhydride to form
(a) Monoacetate
(b) Tetraacetate
(c) Penta-acetate
(d) Hexa-acetate

20. The function of glucose is to
(a) Provides energy
(b) Promote growth
(c) Prevent diseases
(d) Perform all above


Answers –
1. C
2. A
3. C
4. D
5. C
6. D
7. A
8. D
9. D
10. B
11. C
12. A
13. D
14. C
15. C
16. D
17. D
18. B
19. C
20. A