MCQ Questions for Class 12 Chemistry

Chapter 1 The Solid State with Answers

Gurucool Classes Provides you MCQs questions strictly based on NCERT patern. Check the below NCERT MCQ Questions for Class 12 Chemistry Chapter 1 The Solid State with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 12 Chemistry with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided The Solid State Class 12 Chemistry MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

SECTION - A

1. Which of the following is not a characteristic property of solids?

(a) Intermolecular distances are short.

(b) Intermolecular forces are weak.

(c) Constituent particles have fixed positions.

(d) Solids oscillate about their mean positions.

 

2. Most crystals show good cleavage because their atoms, ions or molecules are

(a) weakly bonded together

(b) strongly bonded together

(c) spherically symmetrical

(d) arranged in planes

3. “Crystalline solids are anisotropic in nature. What is the meaning of anisotropic in the given statement?

(a) A regular pattern of arrangement of particles which repeats itself periodically over the entire crystal.

(b) Different values of some of physical properties are shown when measured along different directions in the same crystals.

(c) An irregular arrangement of particles over the entire crystal.

(d) Same values of some of physical properties are shown when measured along different directions in the same crystals.

4. A crystalline solid

(a) changes abruptly from solid to liquid when heated

(b) has no definite melting point

(c) undergoes deformation of its geometry easily

(d) has an irregular 3-dimensional arrangements

 

5. Which of the following is not a characteristic of a crystalline solid ?

(a) Definite and characteristic heat of fusion.

(b) Isotropic nature.

(c) A regular periodically repeated pattern of arrangement of constituent particles in the entire crystal.

(d) A true solid

 

6. Which of the following is not a crystalline solid?

(a) KCl

(b) CsCl

(c) Glass

(d) Rhombic S

7. Which of the following statements about amorphous solids is incorrect ?

(a) They melt over a range of temperature

(b) They are anisotropic

(c) There is no orderly arrangement of particles

(d) They are rigid and incompressible

 

8. Which of the following is not a crystalline solid?

(a) KCl

(b) CsCl

(c) Glass

(d) Rhombic S

 

9. Which of the following is an amorphous solid ?

(a) Graphite (C)

(b) Quartz glass (SiO2 )

(c) Chrome alum

(d) Silicon carbide (SiC)

 

10. Which of the following statement is not true about amorphous solids ?

(a) On heating they may become crystalline at certain temperature.

(b) They may become crystalline on keeping for long time.

(c) Amorphous solids can be moulded by heating.

(d) They are anisotropic in nature.

 

11. The sharp melting point of crystalline solids is due to -

(a) a regular arrangement of constituent particles observed over a short distance in the crystal lattice.

(b) a regular arrangement of constituent particles observed over a long distance in the crystal lattice.

(c) same arrangement of constituent particles in different directions.

(d) different arrangement of constituent particles in different directions.

 

12. Why some glass objects from ancient civilisations are found to become milky in appearance?

(a) Glass is a crystalline solid, milky appearance is due to its crystalline nature.

(b) Glass is amorphous but on heating it become crystalline at some temperature.

(c) Because of reaction of glass with impurities present in the atmosphere.

(d) None of these.

 

13. Which of the following amorphous solid is used as photovoltaic material for conversion of sunlight into electricity?

(a) Quartz glass

(b) Quartz

(c) Silicon

(d) Both (a) and (b)

14. Solid CH4 is

(a) ionic solid

(b) covalent solid

(c) molecular solid

(d) does not exist

 

15. An example of a covalent crystalline solid is:

(a) Si

(b) Al

(c) NaF

(d) Ar

 

16. Among solids, the highest melting point is exhibited by

(a) Covalent solids

(b) Ionic solids

(c) Pseudo solids

(d) Molecular solids

 

17. Which of the following exists as covalent crystals in the solid state ?

(a) Iodine

(b) Silicon

(c) Sulphur

(d) Phosphorus

 

18. The major binding force of diamond, silicon and quartz is

(a) electrostatic force

(b) electrical attraction

(c) covalent bond force

(d) non-covalent bond force

 

19. In graphite electrons are :

(a) localised on each carbon atom

(b) spread out between the sheets

(c) localised on every third carbon atom

(d) present in antibonding orbital.

 

20. Which one of the following forms a molecular solid when solidified?

(a) Silicon carbide

(b) Calcium fluoride

(c) Rock salt

(d) Methane

Answers -

1. B

2. D

3. B

4. A

5. B

6. C

7. B

8. C

9. B

10. D

11. B

12. B

13. C

14. C

15. A

16. A

17. B

18. C

19. B

20. D

SECTION - B

21. Which of the following is a network solid ?

(a) SO2 (solid)

(b) I2

(c) Diamond

(d) H2O (Ice)

 

22. Which of the following solids is not an electrical conductor?

(a) Mg (s)

(b) TiO (s)

(c) I2 (s)

(d) H2O (s)

 

23. Iodine molecules are held in the crystals lattice by ______.

(a) london forces

(b) dipole-dipole interactions

(c) covalent bonds

(d) coulombic forces

 

24. Which of the following is not the characteristic of ionic solids?

(a) Very low value of electrical conductivity in the molten state.

(b) Brittle nature.

(c) Very strong forces of interactions.

(d) Anisotropic nature.

 

25. Graphite is a good conductor of electricity due to the presence of ______.

(a) lone pair of electrons

(b) free valence electrons

(c) cations

(d) anions

 

26. Graphite cannot be classified as ______.

(a) conducting solid

(b) network solid

(c) covalent solid

(d) ionic solid

 

27. Which of the following cannot be regarded as molecular solid ? (i) SiC (Silicon carbide) (ii) AlN (iii) Diamond (iv) I2

(a) (i), (ii) and (iii)

(b) (ii) and (iii)

(c) (iv)

(d) (ii) and (iv)

28. Crystals can be classified into basic crystal units, equal to

(a) 7

(b) 4

(c) 14

(d) 2

 

29. How many three dimensional crystal lattice are possible?

(a) 20

(b) 7

(c) 14

(d) 10

 

30. In face-centred cubic lattice, a unit cell is shared equally by how many unit cells

(a) 2

(b) 4

(c) 6

(d) 8

31. The number of atoms contained in a fcc unit cell of a monoatomic substance is

(a) 1

(b) 2

(c) 4

(d) 6

 

32. In Simple cubic lattice, a unit cell contains how many atoms

(a) 2

(b) 4

(c) 1

(d) 8

 

33. The number of atoms per unit cell of bcc structure is

(a) 1

(b) 2

(c) 4

(d) 6

 

34. When molten zinc is converted into solid state, it acquires hcp structure. The number of nearest neighbours of Zn will be

(a) 6

(b) 12

(c) 8

(d) 4

 

35. Hexagonal close packed arrangement of ions is described as

(a) ABC ABA

(b) ABC ABC

(c) ABABA

(d) ABBAB

36. In which of the following crystals alternate tetrahedral voids are occupied?

(a) NaCl

(b) ZnS

(c) CaF2

(d) Na2O

 

37. Which of the following metal(s) show(s) hexagonal close packed structure (hcp)

(a) Ag, Zn

(b) Mg, Zn

(c) Cu, Fe 

(d) Na, Li 

 

38. The number of octahedral voids present in a lattice is A . The number of closed packed particles, the number of tetrahedral voids generated is B the number of closed packed particles

(a) A- equal, B- half

(b) A- twice, B- equal

(c) A- twice , B- half

(d) A- equal, B- twice

 

39. In the hexagonal close packed structure of a metallic lattice, the number of nearest neighbours of a metallic atom is

(a) twelve

(b) four

(c) eight

(d) six

40. The arrangement ABC ABC .......... is referred to as

(a) Octahedral close packing

(b) Hexagonal close packing

(c) Tetrahedral close packing

(d) Cubic close packing

Answers -

21. C

22. C

23. A

24. A

25. B

26. D

27. A

28. A

29. C

30. C

31. C

32. C

33. B

34. B

35. C

36. B

37. B

38. D

39. A

40. D