top of page

Class 9 Chemistry Chapter 2 Is Matter Around Us Pure? MCQs

Class 9 chemistry MCQs with answers are provided here for chapter 2 Is Matter Around Us Pure?. These MCQs are based on the CBSE board curriculum and correspond to the most recent Class 9 chemistry syllabus. By practising these Class 9 Multiple choice questions, students will be able to quickly review all of the ideas covered in the chapter and prepare for the Class 9 Annual examinations as well as other entrance exams such as CTET and KVS.


Sure! Here are 25 multiple-choice questions (MCQs) based on the topic "Is Matter Around Us Pure" for Class IX CBSE board, along with their answers:


1. Which of the following is not a pure substance?

a) Water

b) Air

c) Diamond

d) Gold


Answer: b) Air


2. The process of converting a solid directly into a gas without passing through the liquid state is called:

a) Condensation

b) Sublimation

c) Evaporation

d) Melting


Answer: b) Sublimation


3. What is the boiling point of pure water at standard atmospheric pressure?

a) 100°C

b) 0°C

c) 212°F

d) 373 K


Answer: a) 100°C


4. Which method is used to separate components of a mixture with different boiling points?

a) Filtration

b) Chromatography

c) Distillation

d) Sublimation


Answer: c) Distillation


5. Which of the following is a homogeneous mixture?

a) Orange juice with pulp

b) Sand and water

c) Saltwater

d) Oil and vinegar


Answer: c) Saltwater


6. The process of conversion of a gas directly into a solid without passing through the liquid state is called:

a) Deposition

b) Condensation

c) Sublimation

d) Solidification

Answer: a) Deposition


7. Which of the following methods is used to separate an insoluble solid from a liquid?

a) Distillation

b) Sublimation

c) Filtration

d) Chromatography


Answer: c) Filtration


8. Which of the following statements is true about a solution?

a) It is a heterogeneous mixture.

b) It contains only solute.

c) It has a fixed composition.

d) It cannot be separated by physical methods.


Answer: c) It has a fixed composition.


9. Which of the following is a compound?

a) Air

b) Carbon

c) Saltwater

d) Soil


Answer: c) Saltwater

10. The property of a substance to be hammered into thin sheets is called:

a) Ductility

b) Malleability

c) Solubility

d) Viscosity


Answer: b) Malleability


11. An example of a physical change is:

a) Rusting of iron

b) Burning of wood

c) Cooking an egg

d) Melting of ice


Answer: d) Melting of ice


12. Which of the following is a chemical change?

a) Boiling water

b) Dissolving sugar in water

c) Digesting food

d) Cutting paper


Answer: c) Digesting food


13. Which of the following is a heterogeneous mixture?

a) Vinegar

b) Milk

c) Soda water

d) Air


Answer: b) Milk


14. Which of the following substances has the highest boiling point?

a) Ethanol (alcohol)

b) Water

c) Petrol

d) Kerosene


Answer: b) Water


15. The process of separation of different components of a mixture into their original state is called:

a) Filtration

b) Evaporation

c) Sublimation

d) Decantation


Answer: b) Evaporation


16. The method used to separate colors in ink is called:

a) Filtration

b) Chromatography

c) Sublimation

d) Decantation


Answer: b) Chromatography


17. Which of the following is not a physical property of matter?

a) Color

b) Density

c) Flammability

d) Solubility


Answer: c) Flammability


18. Which of the following is an example of a pure substance?

a) Sea water

b) Sand

c) Oxygen gas

d) Colored candy


Answer: c) Oxygen gas


19. Which of the following is a mixture?

a) Hydrogen gas

b) Copper wire

c) Brass

d) Sodium chloride (table salt)


Answer: c) Brass

20. Which of the following methods is used to separate components of a mixture based on their particle size?

a) Distillation

b) Filtration

c) Evaporation

d) Sedimentation


Answer: b) Filtration


21. The process of converting a liquid into a gas is called:

a) Melting

b) Boiling

c) Condensation

d) Freezing


Answer: b) Boiling


22. Which of the following is a pure substance?

a) Air

b) Soil

c) Mercury

d) Vinegar


Answer: c) Mercury


23. The separation technique used to separate a mixture of oil and water is:

a) Filtration

b) Distillation

c) Decantation

d) Chromatography


Answer: c) Decantation


24. The minimum number of phases that can exist in a heterogeneous system is:

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4


Answer: b) 2


25. Which of the following substances does not exist in a pure state in nature?

a) Gold

b) Oxygen

c) Salt

d) Air


Answer: d) Air


26. Q: Which of the following mixtures exhibits Tyndall effect?

a) True Solution

b) Colloidal Solution

c) Suspension

d) Both b) and c)

Answer: d) Both b) and c)


27. Q: In a true solution, the solute particles are:

a) Large and visible

b) Medium-sized and dispersed

c) Very small and evenly distributed

d) Not uniformly mixed

Answer: c) Very small and evenly distributed


28. Q: Milk of Magnesia is an example of:

a) True Solution

b) Colloidal Solution

c) Suspension

d) None of the above

Answer: b) Colloidal Solution


29. Q: Which of the following mixtures is stable and does not separate on standing?

a) True Solution

b) Colloidal Solution

c) Suspension

d) None of the above

Answer: a) True Solution

30. Q: The particles in a colloidal solution are larger than those in a true solution but smaller than those in a suspension. True or False?

a) True

b) False

Answer: b) False


31. Q: Which of the following methods can be used to separate a suspension?

a) Evaporation

b) Filtration

c) Distillation

d) Tyndall effect

Answer: b) Filtration


32. Q: Which of the following is an example of a suspension?

a) Saltwater

b) Lemonade

c) Sand and water

d) Milk

Answer: c) Sand and water


33. Q: Which of the following is a characteristic property of colloidal solutions?

a) They are transparent and do not scatter light.

b) They settle down rapidly on standing.

c) They can pass through ordinary filter paper.

d) They cannot be separated by centrifugation.

Answer: c) They can pass through ordinary filter paper.


34. Q: Which of the following mixtures is the most stable and does not separate even on prolonged standing?

a) True Solution

b) Colloidal Solution

c) Suspension

d) None of the above

Answer: a) True Solution


35. Q: Gelatin, used in making jellies, is an example of which type of mixture?

a) True Solution

b) Colloidal Solution

c) Suspension

d) None of the above

Answer: b) Colloidal Solution


36. Q: Which of the following is an example of an element?

a) Water (H2O)

b) Carbon dioxide (CO2)

c) Oxygen (O2)

d) Salt (NaCl)

Answer: c) Oxygen (O2)


37. Q: An element is made up of:

a) Two or more types of atoms chemically combined.

b) Two or more elements chemically combined.

c) A single type of atom.

d) A single type of molecule.

Answer: c) A single type of atom.


38. Q: Which of the following is a compound?

a) Nitrogen (N2)

b) Hydrogen (H2)

c) Methane (CH4)

d) Helium (He)

Answer: c) Methane (CH4)


39. Q: Compounds can be broken down into simpler substances by:

a) Chemical methods only

b) Physical methods only

c) Both chemical and physical methods

d) Neither chemical nor physical methods

Answer: a) Chemical methods only


40. Q: Which of the following is true about compounds?

a) They can exist as a single atom.

b) They have a fixed composition.

c) They can be separated into elements by physical methods.

d) They are always gases at room temperature.

Answer: b) They have a fixed composition.


41. Q: An example of a heterogeneous mixture that can be separated into its components is:

a) Air

b) Saltwater

c) Soil

d) Vinegar

Answer: c) Soil


42. Q: The chemical formula H2O represents:

a) An element

b) A compound

c) A mixture

d) A solution

Answer: b) A compound


43. Q: Which of the following statements is correct regarding elements?

a) They can be broken down into simpler substances.

b) They cannot be classified into groups.

c) They are the basic building blocks of compounds.

d) They are always found in liquid state.

Answer: c) They are the basic building blocks of compounds.


44. Q: A compound differs from an element in terms of:

a) The number of atoms it contains.

b) Its physical state at room temperature.

c) The types of atoms it contains.

d) Its color and appearance.

Answer: c) The types of atoms it contains.


45. Q: Which of the following is a mixture?

a) Hydrogen (H2)

b) Sodium (Na)

c) Carbon dioxide (CO2)

d) Air

Answer: d) Air



Remember, practice is key to mastering any subject. So, make sure to thoroughly understand the concepts and solve additional questions and exercises from your textbook and other resources. Good luck with your studies!

161 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page